10 χρόνια ενεργούς βοήθειας

Standard

Η Αction Αid Hellas έκλεισε πρόσφατα 10 χρόνια δράσης.

Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της στην Ελλάδα το 1998. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, τους στόχους και το όραμά της δυνάμωσαν με την αμέριστη υποστήριξή τους περισσότεροι από 35.000 Έλληνες που με την προσφορά τους υποστηρίζουν μακροπρόθεσμα τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε 41 πολύ φτωχές κοινότητες σε 12 χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Η ActionAid Ελλάς, μέσα από τα προγράμματα υποστήριξης που προτείνει, γίνεται η γέφυρα αλληλεγγύης που συνδέει τους Έλληνες πολίτες με τα παιδιά, τις οικογένειες και τις κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών. Παράλληλα, η ActionAid Ελλάς, ως ενεργό μέλος της ActionAid συμμετέχει στις διεθνείς εκστρατείες και τα παγκόσμια δίκτυα άσκησης πίεσης για να επηρεάσει την πολιτική των διεθνών οργανισμών, των οποίων οι αποφάσεις έχουν άμεση επίδραση στη ζωή των φτωχών του κόσμου.

Στο πλαίσιο της διεθνούς στρατηγικής για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη, η ActionAid Ελλάς αναπτύσσει έντονη δράση και στην Ελλάδα ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους μαθητές των ελληνικών σχολείων για τα παγκόσμια πρόβληματα μέσω εκστρατειών ενημέρωσης  και εκπαιδευτικών προγράμματων. 

 

Με 40.000 σχεδόν έλληνες αναδόχους, η δράση της action aid προσφέρει τη δυνατότητα της πραγματικής αλλαγής στις τοπικές κοινωνίες των παιδιών του κόσμου που αγωνίζονται για αγαθά που ο δυτικός κόσμος θεωρεί κεκτημένα (καθαρό νερό, τροφή, εκπαίδευση), ενώ παράλληλα χαρίζει απλόχερα μοναδικά συναισθήματα ανταμοιβής στους αναδόχους γονείς, που γεύονται την ουσιαστική αξία της προσφοράς μέσα από μία αμφίδρομη επικοινωνία με το παιδί που «υιοθετούν».

 

 Στην ActionAid πιστεύουμε πως η αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας απαιτεί παρέμβαση στα συστήματα και στις πρακτικές που κρατούν τους ανθρώπους σε συνθήκες φτώχειας και αλλαγές προς αντίστοιχους μηχανισμούς που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, προστατεύοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων, και τις προσπάθειές τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια. 

Για το σκοπό αυτό, αναλύουμε και παρεμβαίνουμε στις συχνά ανήθικες και άδικες διεθνείς, εθνικές και τοπικές πρακτικές, θεσμούς και κανονισμούς. Αμφισβητούμε τις διακρίσεις των τοπικών κυβερνήσεων απέναντι στις γυναίκες και στους ασθενείς του HIV/AIDS, τις εθνικές νομοθεσίες που καταδικάζουν γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμών, τις άδικες παγκόσμιες εμπορικές πρακτικές που αποδυναμώνουν τους μικροκαλλιεργητές και καθιστούν αδύνατη τη συντήρηση των οικογενειών τους.

Προτείνουμε εναλλακτικές βιώσιμες πρακτικές και προτρέπουμε τους συνεργάτες μας και τους υποστηρικτές μας να κινητοποιηθούν και να λάβουν δράση για την υποστήριξη των φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων των αναπτυσσόμενων χωρών.  Για να είμαστε αποτελεσματικοί στο έργο μας συνεργαζόμαστε με φτωχές κοινότητες, κοινωνικά κινήματα, τοπικές οργανώσεις και εθνικούς οργανισμούς, καθώς και διεθνείς συμμαχίες. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε όλα τα μέσα στην ActionAid σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για την κατανόηση των πολιτικών και των πρακτικών που επηρεάζουν τις φτωχές κοινότητες και για τη μεγιστοποίηση της θετικού αντίκτυπου του έργου μας.     

Στα πλαίσια του έργου μας, δημοσιεύουμε επιστημονικές έρευνες, αναλύουμε τα γεγονότα και προτείνουμε πολιτικές. Αυτή είναι η βάση μας για το δημιουργικό διάλογο με τις εθνικές κυβερνήσεις και σημαντικούς θεσμούς. Επιπλέον, βοηθούμε στην ανάπτυξη συμμαχιών για τη προώθηση αλλαγών σε καίρια θέματα όπως το HIV/AIDS, τη βία κατά των γυναικών και το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών στη βασική εκπαίδευση.   Αν τα θέματα απαιτούν συντονισμένες και δυναμικές ενέργειες, οργανώνουμε εκστρατείες με τους συνεργάτες μας και τους υποστηρικτές μας για να διασφαλίσουμε ότι η φωνή των θυμάτων εισακούεται σε αυτούς που έχουν τη δύναμη.

Κινητοποιούμε ανθρώπους στις φτωχές χώρες για να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους και τις τοπικές αρχές τους να λάβουν δράση. Κινητοποιούμε επίσης τους υποστηρικτές μας στις χώρες του βορρά όπου οι κυβερνήσεις έχουν δύναμη, να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να υποστηρίξουν διεθνείς πολιτικές αλλαγές. Επιπλέον, συμμετέχουμε σε διεθνές επίπεδο σε συνεδριάσεις, συναντήσεις, φόρουμ και αξιοποιούμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να διασφαλίσουμε ότι τα αιτήματα των πιο φτωχών του κόσμου έρχονται στο προσκήνιο. Μέσα από την ιστοσελίδα μας αλλά και από την επικοινωνία μαζί σας, θα σας δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχετε στις εκστρατείες μας. Η συμμετοχή σας είναι αναγκαία για να φέρουμε τις αλλαγές που θέλουμε στον κόσμο.   

 

  

 

 Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι οι φτωχότεροι των φτωχών λόγω των μεγάλων διακρίσεων που υφίστανται σε πολλά μέρη του κόσμου μέχρι σήμερα. Η άνιση θέση των γυναικών στη κοινωνία ισοδυναμεί με άρνηση πρόσβασης σε φυσικούς πόρους και καλλιεργήσιμη γη, σε εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έλλειψη προστασίας ενάντια στη βία και φυσικά έλλειψη δύναμης και χρημάτων.

– Το 70% των φτωχών ανθρώπων στον κόσμο είναι γυναίκες.
– Σε πολλές χώρες του νότου δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να έχουν τη δική τους γη, να κληρονομούν γη από τις οικογένειές τους ή να έχουν στη κατοχή τους τα χρήματα που κερδίζουν από την εργασία τους. Ως καλλιεργητές γης, παίρνουν την πιο δύσκολα καλλιεργήσιμη γη και ως εργαζόμενες τους χειρότερους μισθούς. Συχνά τους αρνείται η πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση.
-Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, οι άντρες μονοπωλούν τις λήψεις αποφάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να αγνοούνται οι ανάγκες των γυναικών ακόμη και όταν λαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας. Η δύναμη των αντρών πάνω στις γυναίκες συχνά κοστίζει τη ζωή τους. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον ιό του HIV/AIDS, γιατί είναι αδύναμες να διεκδικήσουν προστασία ακόμη και όταν ο σύντροφός τους έχει προσβληθεί από τον ιό και συχνά πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας. 

Η ActionAid σε όλο τον κόσμο εργάζεται με γυναίκες, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Παρά τις αδικίες, οι γυναίκες είναι η κινητήριος δύναμη για την αλλαγή, μάχονται με αποφασιστικότητα για ένα καλύτερο μέλλον, διεκδικούν τα δικαιώματά τους και αγωνίζονται ενάντια στη φτώχεια. Η ActionAid δίνει προτεραιότητα στα δικαιώματα των γυναικών, διότι πιστεύουμε πως προκειμένου να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια, είναι αναγκαίο να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες στον καθημερινό τους αγώνα, βοηθώντας τους να αναπτύξουν τη δική τους δυναμική που θα φέρει τις αλλαγές. 

Τι κάνει η ActionAid για να υποστηρίξει τα δικαιώματα των γυναικών: 

H ActionAid χρηματοδοτεί προγράμματα σε όλο τον κόσμο, τα οποία βοηθούν τις γυναίκες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και διοργανώνει εκστρατείες για να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση. Κάποια παραδείγματα του έργου μας είναι τα εξής: 

• Στην Αιθιοπία υποστηρίζουμε το Δίκτυο Γυναικών της Αιθιοπίας στην εκπαίδευση υποψήφιων γυναικών για τις βουλευτικές εκλογές, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητά τους να εκλεγούν.
• Στο Πακιστάν επίκεντρο της εκστρατείας μας υπήρξε η διάταξη του Hudood, η οποία μεταξύ άλλων, καταδικάζει τις γυναίκες που έπεσαν θύματα βιασμού.
• Στην Ινδία παρείχαμε οικονομική υποστήριξη σε γυναίκες κοινοτήτων που ασχολούνται παραδοσιακά με την αλιεία, στις περιοχές που επλήγησαν από το τσουνάμι.
• Στο Νεπάλ στηρίζουμε δασικό έργο της κοινότητας το οποίο εγκαινιάστηκε από γυναίκες που ασχολούνται με τη γεωργία, για να τις βοηθήσει να διατηρήσουν το δάσος και να ενισχύσουν τα βιοποριστικά τους μέσα καλλιεργώντας φρούτα και λαχανικά.

SOS: Η εκστρατεία της ActionAid για τα δικαιώματα των γυναικών’  

Στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τα ζητήματα που απασχολούν εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο, συμμετέχουν τα καταστήματα γυναικείας ένδυσης Rouge Paris, σχεδιάζοντας και διαθέτοντας μια αποκλειστική σειρά ρούχων που θα φέρουν το λογότυπο SOS-ΑctionΑid και θα πωλούνται στο σύνολο των καταστημάτων της αλυσίδας.

Μέρος των εσόδων από την πώληση των ρούχων θα διατίθεται για την ενίσχυση της δράσης μας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Rouge Paris επίσης θα διαθέσει ένα χρηματικό ποσό για την ενίσχυση του προγράμματος «Κέντρα Υγειονομικής Περίθαλψης Γυναικών στην Καμπότζη», ένα από τα έξι «Προγράμματα στην Πρώτη Γραμμή» της ActionAid.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s