1η δεκεμβριου: παγκοσμια ημέρα κατα του aids

Standard

1959

Το παλαιότερο δείγμα αίματος μολυσμένο από τον HIV, από αιμοληψία ενός άνδρα στη Leopoldville του Congo ανήκει σε αυτή τη χρονιά.

1981

Εντοπίζονται οι πρώτες ασυνήθιστες περιπτώσεις ανοσολογικής ανεπάρκειας  σε ομοφυλόφιλους άνδρες, γυναίκες και χρήστες ενέσιμων τοξικών ουσιών.

1982

Το Acquired immunodeficiency syndrome (AIDS- ΣΕΑΑ) ορίζεται για πρώτη φορά.

Την ίδια χρονιά εντοπίζονται και οι τρείς τρόποι μετάδοσής του: με το αίμα και τα παράγωγά του, από τη μητέρα στο παιδί και με τη σεξουαλική επαφή.

1983

Ο  Δρ. Luc Montagnier στη Γαλλία απομονώνει τον ιό που σχετίζεται με λεμφαδενοπάθεια [lymphadenopathy – associated virus (LAV)], τον ιό που μετέπειτα ονομάστηκε ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας ή HIV. Αποκαλύπτεται η επιδημία μέσω ετεροφυλόφιλης επαφής στην Κεντρική Αφρική. 

1984

Ο Δρ. Robert Gallo στις ΗΠΑ εντοπίζει τον HIV ως αίτιο του AIDS. Αρχίζει και στην Ελλάδα η καταγραφή των ανθρώπων με AIDS.

1985

Το 1985, τουλάχιστον ένα περιστατικό με  HIV έχει αναφερθεί σε κάθε περιοχή του κόσμου.  Το πρώτο τεστ  ανίχνευσης HIV αντισωμάτων διατίθεται στο εμπόριο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ενώ ξεκινά ο έλεγχος των μονάδων αίματος προς μετάγγιση. Η Ελλάδα ακολουθεί.  Περισσότεροι από 2000 άνθρωποι παρακολουθούν το πρώτο Διεθνές Συνέδριο AIDS στην Ατλάντα.  Ενας σταρ, ο Rock Hudson, είναι η πρώτη διεθνής εικόνα του AIDS.

1986

Δημιουργείται μια διεθνής επιτροπή για τους ανθρώπους με HIV/AIDS- το σημερινό Global Network of People Living with HIV/AIDS (GNP+).

1987

Η πρώτη ΜΚΟ στην Αφρική για το  AIDS (The AIDS Support Organisation or TASO) κάνει την εμφάνισή της στην  Uganda. Γίνεται το μοντέλλο για αντίστοιχες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Η ΠΟΥ* διαμορφώνει το ειδικό πρόγραμμα για το AIDS. Το AIDS γίνεται το πρώτο νόσημα που απασχολεί τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.  Το πρώτο φάρμακο για το  AIDS – azidothymidine (AZT) – εγκρίνεται προς χρήση στις ΗΠΑ.

Ο ακτιβισμός στο AIDS αποκτά όνομα: Ιδρύεται η ACT UP της Νέας Υόρκης.

1988

Υπουργοί Υγείας από όλο τον κόσμο, συναντώνται στο Λονδίνο για να συζητήσουν την επιδημία του AIDS.  Η ΠΟΥ ορίζει την 1η Δεκεμβρίου, ως Διεθνή ημέρα κατά του AIDS.

Οι γυναίκες αποτελούν ήδη το μισό των ενηλίκων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Υποσαχάριο Αφρική.

1991

Η κόκκινη κορδέλλα γίνεται το διεθνές σύμβολο επαγρύπνησης για το AIDS.  Ιδρύεται το διεθνές δίκτυο ΜΚΟ The global network of non-governmental and community-based organizations ICASO (International Council of AIDS Service Organizations).

1993

Ιδρύεται η Ελληνική ACT UP. Ανάμεσα σε όσους αγανακτισμένοι έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν, ένας άνθρωπος που ήξερε να ονειρεύεται και να μάχεται: η Μελίνα Μερκούρη.

1994

Οι επιστήμονες διατυπώνουν την πρώτη θεραπευτική παρέμβαση για την πρόληψη της μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο παιδί.

Στη Σύνοδο για το AIDS στο Παρίσι,  42 κυβερνήσεις δηλώνουν οτι η εμπλοκή των ανθρώπων με  HIV είναι σημαντικό αλλά και ηθικό θέμα για μια αποτελεσματική εθνική παρέμβαση για τον έλεγχο της επιδημίας.

1995

Εντοπίζεται HIV επιδημία στους χρήστες ενέσιμων τοξικών ουσιών στην Ανατολική Ευρώπη. 

1996

Επιτέλους το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το HIV/AIDS (UNAIDS) γίνεται λειτουργικό. Για πρώτη φορά αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα της συνδυασμένης αντιρετροϊκής θεραπείας στο 11ο Διεθνές συνέδριο στο Βανκούβερ του Καναδά. 

Η Βραζιλία γίνεται η πρώτη αναπτυσσόμενη χώρα που παρέχει αντιρετροΪκή θεραπεία μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

1998

Η ΜΚΟ, Treatment Action Campaign (TAC) ιδρύεται στη Ν. Αφρική με στόχο την εθνική κινητοποίηση για την πρόσβαση στη θεραπεία των ανθρώπων με  HIV. Τριάντα εννέα φαρμακευτικές εταιρείες μηνύουν την κυβέρνηση της Ν. Αφρικής με στόχο την ανάκληση της νομοθεσίας που επιτρέπει τη μείωση των τιμών των αντιρετροϊκών φαρμάκων. Πολλές ΜΚΟ  ενεργοποιούνται για την πρόσβαση στη θεραπεία και την προάσπιση της Ν. Αφρικής  έναντι των ΗΠΑ  και των φαρμακευτικών εταρειών που αποτελούν κοινό μέτωπο.

1999

Οι πρώτες δοκιμές για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον  HIV ξεκινά στην Ταϋλάνδη. Σαν αποτέλεσμα της διεθνούς πίεσης των ακτιβιστών, η  θέση των ΗΠΑ άλλαξε δραματικά, οδηγώντας στη δήλωση του Κλίντον  στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σηάτλ, για την ανάγκη νέων μορφών εμπορίου που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους των φτωχών χωρών την πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή.

2000

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συζητά για πρώτη φορά το AIDS  Η αναχαίτιση του  AIDS, της φυματίωσης και της Ελονοσίας  είναι ακόμη ένας από τους στόχους της Χιλιετίας για τον ΟΗΕ. Η UNAIDS και η WHO ανακοινώνουν συνδυασμένη πρωτοβουλία με πέντε φαρμακευτικές εταιρείες για να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στη θεραπεία.  (the Accelerating Access Initiative).

2001

Ο γραμματέας του ΟΗΕ,  Kofi Annan, ζητά τη διάθεση  7-10 δισεκ. US$ ετησίως για την αντιμετώπιση του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η πρώτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με θέμα  που αναγνωρίζει το AIDS ως αίτιο παγκόσμιας καταστροφής και καλεί για μια συντονισμένη παγκόσμια αντίδραση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου υιοθετεί τη διακήρυξη της  Doha  που επιτρέπει ευρύτερη πρόσβαση στην αντιρετροΪκή θεραπεία με τα γενερικά φάρμακα.**

2002

Ενεργοποιείται το Διεθνές Ταμεία για την αντιμετώπιση του  AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας.

2003

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώνει τη διάθεση 15 δις.  US$  για την αντιμετώπιση του  AIDS.  Η  WHO και η  UNAIDS ξεκινούν την πρωτοβουλία  με στόχο την αύξηση του αριθμού των ασθενών με AIDS που έχουν πρόσβαση στην αντιρετροΪκή θεραπεία από τις 400.000, στα 3 εκατομμύρια έως το 2005.

2004

Η UNAIDS ενεργοποιεί τη Διεθνή Συμμαχία Γυναικών και AIDS. Μια συμφωνία επιτυγχάνεται : Οι Ενα εθνικό σχέδιο δράσης, μια Εθνική Επιτροπή και ένα σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης ώστε να συντονιστεί η διεθνής προσπάθεια ενάντια στο AIDS.

2005

Ο στόχος Το 2005 στη Διεθνή Διάσκεψη για τους στόχους της χιλιετίας στη Νέα Υόρκη,  οι ηγέτες των χωρών αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις δράσεις για την πρόληψη, τη θεραπεία και την υποστήριξη των ανθρώπων με HIV με στόχο την επίτευξη πρόσβασης στη θεραπεία όλων όσων τη χρειάζονται έως το 2010. Η UNICEF και η UNAIDS ξεκίνησαν την καμπάνια  «Unite for Children Unite Against AIDS».

 

 Στο τέλος των 25 ετών:

  • Μόλις  1.3 εκατομ. άνθρωποι έχουν πρόσβαση στη θεραπεία.
  • Η επιδημία δεν είναι υπό έλεγχο, απειλώντας τη διεθνή ισορροπία και οικονομία.
  • Το Μάϊο-Ιούνιο 2006 στον ΟΗΕ συγκαλείται νέα διάσκεψη για την αντιμετώπιση της επιδημίας: για τις υποσχέσεις του 2001 που δόθηκαν αλλά δεν τηρήθηκαν.
  • Η Ελλάδα παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση των ανθρώπων με HIV…
  • Δεν υπάρχουν ειδικευμένα προγράμματα παρέμβασης και όπως φαίνεται δεν θα υπάρξουν σοβαρές κρατικές προσπάθειες για τον έλεγχο της επιδημίας..

http://www.actup.gr/

 

401px-red_ribbon_svg

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS πραγματοποιείται από 27/11 έως 2/12 στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης «Πρώτα Ρώτα» από την ΜΚΟ Praksis και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα : http://www.praksis.gr

 

 

«Πάρε – Φόρα – Εξετάσου!»

Για ακόμη μια φορά η νεανική καμπάνια ενημέρωσης της ΜΚΟ PRAKSIS και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ» ξαφνιάζει ευχάριστα. Με στόχο την προσέγγιση όσο το δυνατόν περισσότερων ακόμη και όσων νομίζουν ότι το θέμα δεν τους αφορά, 15 ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, αθλητές και άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο φωτογραφήθηκαν για να ενισχύσουν τα μηνύματα πρόληψης και ενημέρωσης γύρω από τον ιό Hiv-Aids. Παράλληλα, για το διάστημα 27 Νοεμβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου προγραμματίζονται εκδηλώσεις, συναυλίες και δρώμενα ευαισθητοποίησης.

Με κεντρικό μήνυμα «Πάρε – Φόρα – Εξετάσου!», η φετινή καμπάνια εστιάζει με δυναμικό τρόπο, τόσο στην απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού, όσο και στην εξέταση του γενικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας την σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της λοίμωξης.

«Το Aids στον δυτικό κόσμο πιστεύουμε ότι είναι υπόθεση και ατομικής ευθύνης. Παρ’  όλες τις ατέλειες και τις ελλείψεις που εντοπίζονται σε κεντρικό επίπεδο, την αποσπασματική ενημέρωση, την διαπιστωμένη ανάγκη για μεγαλύτερες δαπάνες στα κέντρα πρόληψης και έρευνας αλλά και κυρίως τη δυσκολία ελεύθερης πρόσβασης πληθυσμών στην εξέταση και στην φαρμακευτική αγωγή, ο καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες στο ζήτημα αυτό. Με την φετινή καμπάνια επικεντρωνόμαστε τόσο στη χρήση του προφυλακτικού, ως μοναδικού αξιόπιστου μέσου πρόληψης αλλά και στην τακτική εξέταση, που μας αφορά όλους» τονίζει ο Πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας.

aids20day20200820afisa20internet

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ*, ο συνολικός αριθμός HIV οροθετικών ατόμων που δηλώθηκαν στην Ελλάδα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2007 ανέρχεται σε 8584 (τα φετινά στοιχεία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί). Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των οροθετικών στη χώρα υπολογίζεται να είναι τριπλάσιος (δηλαδή περισσότερα από 25.000 άτομα), καθώς υπάρχει ο λεγόμενος «κρυφός αριθμός» όσων ζουν με τον ιό και είτε δεν το γνωρίζουν γιατί δεν έχουν εξεταστεί, είτε δεν το έχουν δηλώσει. Ο εφησυχασμός που κυριαρχεί για το θέμα σήμερα ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την εξάπλωση του ιού. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν αύξηση του αριθμού των οροθετικών στην Ελλάδα για αυτόν ακριβώς το λόγο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το 2002 και έπειτα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων που δηλώθηκαν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο, με έμφαση στις ηλικίες 25-34 ετών.

Σε μια συμβολική κίνηση, στο πλαίσιο της καμπάνιας, τη Δευτέρα 1 και την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, η Εθνική Σχολή Δημόσια Υγείας (Λεωφ. Αλεξάνδρας 196, Αθήνα) θα επεκτείνει το ωράριο των εξετάσεων (8.30 π.μ. – 12 μ.μ) και με επιπλέον προσωπικό θα δέχεται ανώνυμα και δωρεάν πολίτες που επιθυμούν να εξεταστούν για τον ιό Hiv.

Εκδηλώσεις Ενημέρωσης

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει Συνέντευξη Τύπου, FreeHugs με γνωστούς ηθοποιούς και παρουσιαστές, μουσικό Φεστιβάλ νεανικών συγκροτημάτων με ελεύθερη είσοδο στην «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, εικαστική έκθεση, πορεία ενημέρωσης με τη συνοδεία κρουστών στο κέντρο της Αθήνας, διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή και Μυτιλήνη.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων κάντε κλικ παρακάτωΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
http://files.praksis.gr/aidsdayprogrammaekdiloseon.JPG

 

Το φεστιβάλ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης Πρώτα Ρώτα από την ΜΚΟ PRAKSIS και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης υποστηρίζεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σημαντική είναι η συμβολή και συμμετοχή ακόμη 16 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids, επικοινωνήστε με το Δημήτρη Ρουμπή, Υπεύθυνο Τύπου της PRAKSIS στο τηλέφωνο 210 520 5200 .

* ΚΕΕΛΠΝΟ, Δελτίο Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Hiv/ Aids λοίμωξης στην Ελλάδα, 31-10-2007, (τεύχος 22), Αθήνα. http://www.keelpno.gr


 

http://lifewithiv.wordpress.com/

http://www.hivaids.gr/homepage.php?id=pliroforisi/hivaids

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s