θα πεις τη σοκολάτα… σοκολατάκι!

Standard

Τα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρo με τίτλο Chocolate: “Worth its weight in gold?”, η βρετανική Independent κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενώ περιγράφει ένα μέλλον στο οποίο η σοκολάτα θα κοστίζει μόλις λίγες χιλιάδες λίρες το κιλό!

Αλλά τα νέα δεν διαφέρουν και στον υπόλοιπο βρετανικό τύπο, με την σκυτάλη να παίρνει η daily telegraph με τον πιασάρικο τίτλο: Affordable chocolate ‘could run out in 20 years’.

Σοκολατομανείς ανά τον κόσμο θα ζήσουμε (μεγάλες στιγμές!) δύσκολες ώρες… ή τέλος πάντως θα πρέπει να πληρώσουμε ακριβά για το πάθος μας!

Καθώς οι αγρότες της Δυτικής Αφρικής αφήνουν την παραγωγή κακάου (που τους αποφέρει 2 σεντς για κάθε 1 λίρα που εισπράττει η πολυεθνική) για να στραφούν σε περισσότερο αποδοτικές καλλιέργειες, η έλλειψη προσφοράς (με δεδομένη την υψηλή ζήτηση) θα σπρώξει ολοένα και πιο ψηλά την ήδη εκτοξευμένη τιμή της σοκολάτας (ιστορικό ρεκόρ αύξησης τα τελευταία τρία χρόνια).

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο John Mason, executive director  και ιδρυτής της Nature Conservation Research Council  με έδρα την Γκάνα,

«In 20 years chocolate will be like caviar. It will become so rare and so expensive that the average Joe just won’t be able to afford it.»

Βασική αιτία για αυτήν την αδιανόητη έλλειψη, δεν είναι άλλη από την εκμετάλλευση που υφίστανται οι παραγωγοί κακάου από τις πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται τις σοδειές κακάο παγκοσμίως.

«It’s hard to maintain production at high levels in a particular plot of land every time, because of pest problems that eat away at the yields and the farms need to be rejuvenated,» εξηγεί ο  Thomas Dietsch, research director of ecosystem services στο Earthwatch Organization.

«Although research into new varieties and better management methods could solve those problems, the other challenge is that cocoa is competing for agricultural space with other commodities like palm oil – which is increasingly in demand for biofuels.»

Κι κάπου εδώ τελειώνει αυτή η όμορφη σχέση που είχαμε αναπτύξει με την σοκολάτα.

Με φαντάζομαι στα 55, με εθισμό σε προχωρημένο στάδιο, παράνομη αγορά σε νυχτερινά περίπτερα στα 10 ευρώ (ή τι σκατά νόμισμα θα έχουμε μέχρι τότε) και τα παιδιά μου να με ανακρίνουν αν έχω κόψει ή όχι ακόμη το ακριβό σπορ. Μα, τι θα μείνει πια;

δες όλο το άρθρο, εδώ:

http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/features/chocolate-worth-its-weight-in-gold-2127874.html

περισσότερα:

http://www.dailytelegraph.com.au/business/affordable-chocolate-could-run-out-in-20-years/story-e6frez7r-1225949483102

Advertisements

2 responses »

  1. This article is a good excuse to start eating double portions as I don’t
    know if Il’be around in 20 years.Yet,if I am I would most probably join
    you at kiosk rounds or IFI AM too old, you will have to share it with
    me.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s